biochemia AlAT 133 i aspat57 powyżej Normy

Podobne
 
Blog perfectbitch

Temat: tradzik - problem nie do pokonania :(
Dermatolog chciał mi zapisać roacutan ale mam złe wyniki wątrobowe: Alat 114,2 U/L Przepraszam, a to skad? Czy na to jestes leczony? Bo ja bym raczej od tego zaczal... Lekarzem nie jestem, ale sam mam transaminazy powyzej normy (chociaz nie az tak bardzo) i z tej okazji mialem sporo badan, dlatego pytam, czy jakikolwiek twoj lekarz zainteresowal sie ta sprawa. pzdr mIrO...
Źródło: topranking.pl/1851/87,tradzik,problem,nie,do,pokonania.php



Temat: Aspat i alat
Aspat i alat Panie doktorze o czym może śiadczyć podwyższony nieznacznie aspat i alat (o max 10 punktów powyżej normy) = cholesterol nieznacznie podwyższony (o ok 50 pkt). Brak przy tym...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,74417099,74417099,Aspat_i_alat.html


Temat: pigułka a wątroba - MAM DYLEMAT !!!!
na mojej karteczce z laboratorium jest napisane, że norma dla AspAT to - 40, a dla ALAT - 38, więc wyniki masz rzeczywiście powyżej normy. a badałaś też poziom bilirubiny? piszesz,...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,8608956,8608956,pigulka_a_watroba_MAM_DYLEMAT_.html


Temat: dr Niklewicz - ginekolog z ALFY - prosze o info!
... mam glukoze, chlesterol, aspat i alat powyzej normy. Do tego dwukrotnie zle mi doradzila. No i na nieszczescie odwiedza ja producent Harmonetu, a pani dr rozdaje darmowe listki harmonetu Nigdy wiecej...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,16871087,16871087,dr_Niklewicz_ginekolog_z_ALFY_prosze_o_info_.html


Temat: uszkodzenie wątroby
a leczenie zachowawcze powoduje ich niewielki spadek. Mat miał ALAT i ASPAT powyżej 400 i był leczony na oddziale Chorób Wątroby. Teraz mimo skończonych 4 lat ma transaminazy powyżej normy, ale ... w którym się urodził nie były zrobione ALAT i ASPAT. U Dominika, były robione, są nawet wyszczególnione w wypisie. I jeżeli niemowlak jest niejadkiem, to ALAT i ASPAT są podstawymi badaniami,...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,15302,19928026,19928026,uszkodzenie_watroby.html


Temat: dmd u dziecka siostry
... niestety wykazała DMD. w Poradni Chorób Mięśni stwierdzono objaw gowersa, przerośnietę łydki, chodzenie na palcach, no i wyniki CK, ALAT, ASPAT i LDH były grubo powyżej normy.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24231,58805878,58805878,dmd_u_dziecka_siostry.html


Temat: Bezpieczny FURAGIN?
... znacznie powyżej normy (przez kilka miesięcy ASPAT i ALAT ok. 180- 200). Odwiedzałyśmy Por. Chorób Wątroby w CZD, gdzie sprawdzono, czy nie ma jakieś choroby metabolicznej. Ok. 2 miesięcy temu sytuacja...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22158,35046199,35046199,Bezpieczny_FURAGIN_.html


Temat: Jestem TU nowa.Jak mnie przyjmiecie?
powyżej normy), do domu wypisali mi dawkę 500. Mam 28 lat. Proszę napiszcie mi czy to że biorę metformax 500 oznacza, że mam insulinooporność. Czy to jest jedyna metoda leczenia tej...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,12247,25740652,25740652,Jestem_TU_nowa_Jak_mnie_przyjmiecie_.html


Temat: Leczenie alternatywne po abx
... kisz. Teraz jestem na: Andrographis, Liściu oliwnym, osłona wątroby, witaminy, minerały, antygrzyb. naturalnie Martwią mnie: Insulina - poniżej normy, alat,aspat lekko powyzej normy, rozmaz bardziej rozchwiany niz zwykle - limfocyty powyzej,...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,26140,85012372,85012372,Leczenie_alternatywne_po_abx.html


Temat: Borelioza a toczeń
... powyżej 400 dziennie- objawy uboczne to m.in. osłabienie, zwiększona meczliwość, bóle głowy. Alat 190 zszedł mi do środkowych wartości normy przy wit. E w ciągu 10 dni.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,26140,65878566,65878566,Borelioza_a_toczen.html


Temat: Moja borelioza?
... sie natomiast Alat.Jest troche powyzej normy.Zrobilam W blota ale ciagle nie ma wyniku.Powiedziano mi,ze moge czekac do 2-3 tygodni.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,26140,66965556,66965556,Moja_borelioza_.html


Temat: poszerzony przewód żółciowy
oszerzony wspolny przewod moze byc spowodowany po usunieciu pecherzyka zolciowego, zlogow kamieni zolciowych(przy tym zoltaczka),chorob przewodow zolciowyc w tym nowotworu przewodow zolciowych albo brodawki vatera(tez zoltaczka bilirubina powyzej normy, ggtp i fosfotaza alkaiczna tez powyzej normy) wyniki do zrobienia to bilirubina, alat, ggtp, fosfotaza alkaiczna. z objawow fizykalnych choroby powinnas miec swiad skory na calym ciele zazolcone bialka oczu, odbarwione stolce za...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,30099,91111032,91111032,poszerzony_przewod_zolciowy.html


Temat: mdłości po usunięciu pęcherzyka żółciowego
... kamicy zolciowej nie zdziwilbym sie gdyz lamblie mialem w dziecinstwie. badania trzustkowe i watrobowe oki np alat 14 bilirubina 0,7 amylaza i lipaza troche powyzej gornej normy ale wiem ze tak...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,30099,66178703,66178703,mdlosci_po_usunieciu_pecherzyka_zolciowego.html


Temat: Swędząca wysypka na brzuchu
... sobie z krwi badanie Alat i Aspat.To są próby wątrobowe.Jeżeli te wyniki są powyżej normy wówczas wykonuje się badanie bilurbiny.Alat i Aspat nie są drogimi badaniami,za jedno ok 9 zł.Pozdrawiam
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,1144,105158335,105158335,Swedzaca_wysypka_na_brzuchu.html


Temat: Hbs Ag + , jakie jeszcze badania?
... lat (przy prawidłowych Aspat i Alat?) czy jestem prawdopodobnie tylko nosicielem? No i czy przy tych wynikach które zrobiłam mogę w spokoju poczekać te pół roku-rok z dokładniejszymi badaniami? Spanikowana.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,690,26131487,26131487,Hbs_Ag_jakie_jeszcze_badania_.html


Temat: HCV czy CMV ?
... badanie ultrasonograficzne watoby).( byc moze oznaki niealkoholowego "sltuszczenia"??) Z tego co juz wiem na dzien dzisiejszy : to mam bardzo wysokie miano przeciwcial IgG dla wirusa cytomegalii, bilirubina powyzej normy, Alat...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,690,50396629,50396629,HCV_czy_CMV_.html


Temat: Dodatnie HCV
Jeżeli jest to test serologiczny to ma się przeciwciała anty-HCV do końca żywota. www.prometeusze.pl/badania_hcv.php Alat jest nieco powyżej normy: www.prometeusze.pl/badania_biochemiczne.php
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,690,87132662,87132662,Dodatnie_HCV.html


Temat: Sylimarol jak długo brać + dawki -zapalenie watrob
(astat, alat)
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,38916896,38916896,Sylimarol_jak_dlugo_brac_dawki_zapalenie_watrob.html


Temat: Złe wyniki morfologii
... badanie nazywa się ALAT I ASPAT - nie są to badania drogie.jeśli są podwyżdzone powyżej normy (N do 40) i bilirubina we krwi powyżej 1,2 to może świadczyć o chorej wątrobie....
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,73283895,73283895,Zle_wyniki_morfologii.html


Temat: Próby watrobowe-Proszę o pomoc.....
Próby watrobowe-Proszę o pomoc..... .Cholesterol całkowity 224,AspAt-60,ALAT-88.Trochę sie niepokoje,bo widze,że jest grubo powyżej normy,mam kamień w woreczku żółciowym,czy może to być przyczyną?Zapisalam sie na usg,ale już dzisiaj znosze jajko,niech mnie ktoś...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,54848112,54848112,Proby_watrobowe_Prosze_o_pomoc_.html


Temat: Wątroba
AspAt czyli SGOT, aminotransferaza asparaginianowa Normy Jednostki tradycyjne 85-680 nmol/l/s Jednostki układu SI 5-40 U/l Odchylenia od normy Powyżej normy W wirusowym zapaleniu wątroby W toksycznym uszkodzeniu wątroby W niewydolności krążenia W cholestazie wewnątrzwątrobowej W zawale mięśnia sercowego Podczas stosowania takich leków, jak: salicyany, fibraty, pochodne sulfonylomocznika I generacji (Diabetol) W mononukleozie zakaźnej W zapaleniu trzustki AlAt czyli SGPT, aminotransferaza alaninowa Normy Jednostki tradycyjne 85-680 nmol/l Jednostki układu SI 5-40 U/l Odchylenia od normy Powyżej normy W zawale mięśnia sercowego W zapaleniu mięśnia sercowego Stan po zabiegach kardiochirurgicznych W wirusowym zapaleniu wątroby W toksycznym uszkodzeniu wątroby W ... uszkodzeniu komórek narządu. Uwagi Pojedynczy wynik ma charakter poglądowy i nie może stanowić o rozpoznaniu choroby. Zawsze skonsultuj się z lekarzem. Często oblicza się także tzw. wskaźnik de Ritisa, AspAt/AlAt -...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,11480562,11480562,Watroba.html


Temat: nieprzyjemny zapach z ust
... objawów, nawet Aspat i Alat tylko trochę powyżej normy.Od roku jest na diecie, rozpoczął leczenie. Smrody minęły. A jak latem powróciły, to zrobiliśmy dodatkowo Aspat i Alat. Były tak wysokie, że...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,18292268,18292268,nieprzyjemny_zapach_z_ust.html


Temat: Aspat, alat - pocieszcie... :(
Aspat, alat - pocieszcie... :( Odebrałam dzisiaj wyniki i jestem załamana są powyżej normy aspat~40 alat~70 co to oznacza, czym zagraża... żadnych objawów zatrucia nie mam trochę podwyższone ciśnienie... żadnych puchnięć,...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,585,26142628,26142628,Aspat_alat_pocieszcie_.html


Temat: Wysokie wartosci prob watrobowych - pomocy
Wysokie wartosci prob watrobowych - pomocy Zrobilam badania prob watrobowych. ALAT i AspAT wysokie ... pierwsze 156, drugi 85 U/l. Duzo powyzej normy. Bilirubina w normie 11umol/l. Bylam u lekarza. Mam...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,585,37701650,37701650,Wysokie_wartosci_prob_watrobowych_pomocy.html


Temat: Poród wywoływany przez cholestazę?
U mnie zaczelo sie od bolu brzucha. Bolala mnie watroba,zoladek,wszystkie wnetrznosci. Mialam straszna zgage i wymioty. Internista dala skier. na alat i aspat. Wyszlo,ze tylko Aspat jest ciut wyzszy niz norma (norma 32 ,wynik 35) Potem za 3 tyg powtorzylam bad.bo watroba dalej bolala. Wyniki byly troszke powyzej normy. Zrobilam dodatkowo USg watroby ktore wyszlo dobrze. Mialam przestrzegac diety watrobowej i brac silimarol.Wyjechalam na urlop i juz podczas podrozy wszytko mnie swedziala. Nad morzem powtorzylam badania.Bilirubina jak zawsze w normie i tylko alat 47 (10-40). Wiec minimalnie wyzszy. Ale telefonicznie gin kazal brac...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,585,69793767,69793767,Porod_wywolywany_przez_cholestaze_.html


Temat: Pocian z popiołów odradza się w noc listopadową
... ALAT,glukoze i CRP ultraczule, i prlotaktyne (ta ostatnia powyzej normy) i w list. byla ocena owu. I po prawie 2 latach jest!!!!, Do tej ginki chodze od czerwca (jest konkretna i...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,586,52442886,52442886,Pocian_z_popiolow_odradza_sie_w_noc_listopadowa.html


Temat: Candida Albicans czy dobrze leczona u 6 mies ?
Nowajulka - nie strasz dziewczyny !!!! Jak ja bym na jej miejscu to przeczytała to bym wpadła conajmniej w panikę. ALAT powyżej normy może świadczy o wielu schodzeniach - alergia też ... wyniki wróciły do normy, a jak miała 13-14 miesięcy watroba wróciłam do prawidłowych rozmiarów i tak już pozostało. Niemniejjednak nie wolno tego bagatelizowac. Kruffa
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,578,34166605,34166605,Candida_Albicans_czy_dobrze_leczona_u_6_mies_.html


Temat: Cholestaza??? I co dalej??
Asiu, miałam cholestazę od 27 tygodnia ciąży. Najpierw swędzenie i niewiele podniesiony ALAT (ASPAT i bilirubina w normie wtedy). Moj lekarz stweirdził, że nie jest to cholestaza, dopiero jak enzymy zaczęły mocno iść w górę przyznał, że to może być to. Bilirubunę do końca miałam w normie, ALAT osiągnął wartość powyżej 300 w 38/39 tyg.(swedzenie nie do wytrzymania) Wtedy mnie pan doktor ... normy a więc dziecko niedożywione (opinia lekarza) i być może niedotlenione (moja opinia)i zaczęli od razu wywoływac poród. Oczywiście wielki stres i strach.Bylam odporna na proby wywolania porodu. Po wielkich perypetiach...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,5431419,5431419,Cholestaza_I_co_dalej_.html


Temat: co oznaczaja przekroczone normy ALAT i ASPAT?
To nie jest znaczące przekroczenie normy. ALAT i ASPAT to enzymy wątrobowe. Podwyższone wyniki mogą być następstwem przedłużającej się nasilonej żółtaczki fizjologicznej albo odczynu poszczepiennego. Czasem problem jest poważniejszy (ale to raczej przy wynikach powyżej 200). Mój synek w tym wieku miał wyniki ok. 80. Po jakichś kilku tygodniach (miał 3 mies.) zostało powtórzone badanie - wyszło ok. 150. Wtedy lekarka skierowała ... choroby zostały wykluczone a wynik ALAT i ASPAT unormował się ok. 10 miesiąca życia. Znam inne dzieci w otoczeniu, które miały takie podwyższenie. Czasem przyczyna może być banalna np. dieta. Zawsze...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,16257463,16257463,co_oznaczaja_przekroczone_normy_ALAT_i_ASPAT_.html


Temat: wysokie próby wątrobowe u 2-miesięcznego niemowlak
Z moją córeczką było podobnie: w 3 mcu wylądowałyśmy na tydzień w CZD, bo za małe przyrosty no i wysoki Aspat i Alat (enzymy wątrobowe; powyżej 100) Mała była na piersi ... oszczędzaj cycunia i wszystko powinno wrócić do normy życzę zdrówka!
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,572,86057530,86057530,wysokie_proby_watrobowe_u_2_miesiecznego_niemowlak.html


Temat: wyniki...
... też w każdym kolejnym badaniu wyższa, choć nie przekracza normy. moze jakis wirus wątrobowy? No i włoski wypadają nadal, strasznie... Mówiłam ginekologowi-endokrynologowi, iż na piersiach, szczególnie na lewej, mam kilka ciemnych...
Źródło: topranking.pl/1849/wyniki.php


Temat: gdzie zrobić biopsję mięśnia ?
... stwierdziły, że to DMD, w końcu od lat się specjalizują w chorobach nerwowo-mięsniowych. Zresztą ALAT, ASPAT, CK i LDH były bardzo powyżej normy, jak dla mnie mogłoby się odbyć bez biopsji....
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24231,65412537,65412537,gdzie_zrobic_biopsje_miesnia_.html


Temat: Dieta dziecka 6 miesiecznego z candidia albicans?
... itp (moze ma cos jeszcze poza tym grzybem) Synek mial zrobione USG brzuszka, morfologie i mocz ogolny - i wszystko ok ; jedynie ALAT tj, proba watrobowa wyszla duzo powyzej normy...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,30155,34324122,34324122,Dieta_dziecka_6_miesiecznego_z_candidia_albicans_.html


Temat: HCV - ponowna terapia - długie.....
zapalny typu hepatitis virusalis activa C. Zmiany z pogranicza normy przy prawidłowej budowie i wolnych blaszkach granicznych. Cech cholestazy ani obecności żelaza nie ma. Włóknienia nie ma. Aktywność zapalna 0/1, włóknienie 0." HCV-RNA - dodatni, Aspat 27, Alat 30 - wstępnie zakwalifikowany do leczenia - listopad 2000 rozpoczęcie leczenia - cały czas HCV RNA - dodatnie, Aspat 13, Alat 16, po zakończeniu ... ma. W zestawieniu z badanie z 2000 obraz nadal w granicach normy, zmiany stabilne" Aspat 35, Alat 47, HCV RNA > 500000 IU/ml - 2005 biosja: "Obraz z pogranicza normy z niewielkim włóknieniem wrotnym i śladowo czynnym procesem zapalnym typu hepatitis virusalis probabiliter C. Budowa prawidłowa bez cholestazy i stłuszczenia, powolne gojenie się zmian. Szczątkowe zmiany pozapalne." Alat 35, Aspat 29 Ostatnio byłem w poradni i mój Alat był 67. Pobrano mi krew do badań. Wypis z wynikami dostane dopiero po długim weekendzie. Udało mi się jednak dowiedzieć telefonicznie od pielęgniarki że HCV ... ponowne leczenie. Ta wiremia jest chyba bardzo wysoka prawda? bo to ponad 3,5 miliona. Przeczytałem gdzieś że w przypadku ponownej terapii i wiremii powyżej 2 mln szanse powodzenia są znikome. Poprzednio...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,690,61574103,61574103,HCV_ponowna_terapia_dlugie_.html


Temat: o czym swiadcza podwyzszone proby watrobowe?
o czym swiadcza podwyzszone proby watrobowe? ALAT 40 U/I (5-41) ASPAT 51 U/I (5-37)!!!! GGTP 16 U/I (8-55) wlasciwie tylko ASPAT jest powyzej normy, nie wiem od czego, bardzo zdrowo sie...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,43284374,43284374,o_czym_swiadcza_podwyzszone_proby_watrobowe_.html


Temat: Kolejne forumowiczów pytanie do lw i nie tylko!
domyślam sie,że wynik morfologii krwi jest na wydruku a nie pisany ręcznie-odnośnie H przy wyniku GRA-to granulocyty-jeden z rodzajów białych krwinek-leukocytów a H oznacza High czyli powyżej normy-granulocyty biorą udział w odporności przeciwbakteryjnej przede wszystkim,tak więc najbardziej prawdopodone,to że albo po uszkodzeniu kośćmi albo po zjedzeniu czegoś jeszcze na dworze doszło do zakażenia bakteryjnego jelit ALT(AlAt-aminotransferaza alaninowa-to jeden z enzymów wątrobowych głównie-jego podwyzszenie występuje więc głównie w uszkodzeniach wątroby,ale niektóre normy uznają wartość do 9-70 U.I za prawidłowe,jeśli AST jest dokładnie w normie-bo oba te enzymy zwykle zmieniają się,to może taki na granicy...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,128,13170907,13170907,Kolejne_forumowiczow_pytanie_do_lw_i_nie_tylko_.html


Temat: Cholestaza- jak to przeżyć
granicy normy lub trochę powyżej, paranetry stazy wątrobowej - GGTP, AP - podwyższone. W szpitalu leżec się niekoniecznie musi. CZyli miałam książkową cholestazę. W związku z tym mam poważne wątpliwości czy ... rówież doszły do normy, skontrolowano antygenty wirusowe, zwłaszcza hepatitis typu B, C i E.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,585,11264553,11264553,Cholestaza_jak_to_przezyc.html


Temat: WAŻNE!!!Badania krwi w kierunku cholestazy
robi sie Alat i Aspat. wynik jest szybko. warto to zrobic dla pewnosci wszelkiej. ja mialma powyzej normy pod koniez ciazy. Urodzilam zdrowego syna w 38 tc.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,585,17499534,17499534,WAZNE_Badania_krwi_w_kierunku_cholestazy.html


Temat: dziwna sprawa...
dziwna sprawa... Podam tylko wazniejsze rzeczy: 6.08 10.08 4.09 normy RBC 4,46 4,66 4,67 4,6-6,2 HGB 13,8 14,5 14,4 14-18 WBC 10,2 8,8 5,6 4-10 ASPAT 158 48 34 do 35 ALAT 247 138 31 do 40 cholesterol 240 - 188 120-200 trójglicerydy 112 - 100 0-150 bilirubina 1,32 1,21 1,83 0,3-1,2 kreatynina 1,11 1,02 1,11 0,84-1,25 uric acid 6,09 - - ... w krwiomoczu, wysokie wbc w zapaleniu gardła, ale skąd tak wysokie ggtp? Może jeszze wyjaśnie zę aspat i alat zawsze był lekko podwyższony, ggtp takze zawsze ponad 100, bilirubina także była powyzej norm, tak jak i LDL i chol.całkowity. Jedynie kreatynina i amylaza trzymała sie łądnie w normie. Dla mnie to dość zagadkowe. Aha, przed pierwszym badaniem miałam wrażenie, że białka jego...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,99850036,99850036,dziwna_sprawa_.html




 
Copyright 2006 MySite. Designed by Web Page Templates