bialko i leukocyty W moczu kota

Podobne
 
Blog perfectbitch

Temat: Samuel
" />Szkoda ze nie wrzucilas wynikow na Forum To bylo badanie tylko moczu? A wiec: Mocz ma miec odczyn lekko kwasny Barwa zolta Ciezar wlasciwy: ok. 1.060 - jest to w duzym stopniu zalezne od ilosci plynu ktory kot wypil i ilosci moczu, oraz czasu jego pobrania (poranny ma zwykle wiekszy ciezar niz wieczorny) Barwa - klarowna Urobilinogen - w normie Osad - mierny, stabilny Barwa piany - bezbarwna I w sumie to niewiele moze w nim byc... Nablonki wielokatne Leukocyty Nablonki okragle - jedynie pojedyncze w p/w lub wcale Moga sie zdarzyc erytrocyty, ale tez bardzo pojedyncze - a najlepiej wcale bo swiadcza o jakims krwawieniu. I tyle. Wszelkie krysztaly, ciala ketonowe, glukoza czy bialko - to rzeczy patologiczne. Podobnie jak bakterie. Mam...
Źródło: forum.miau.pl/viewtopic.php?t=3332



Temat: podziębiony kot?
" />Wróciłyśmy z Kitką z lecznicy. Wyniki badania moczu ma niedobre, na odręcznie napisanej kartce było coś takiego (czytała pani wet): "mocz na trzy plusy, bilirubina na trzy plusy, leukocyty na dwa plusy, białka nie ma, odczyn ...(tutaj nie pamietam zasadowy czy kwaśny - ale odwrotnie niż ma zdrowy kot), cieżar właściwy w normie". Był antybiotyk w zastrzyku (nie zapamietałam nazwy), drugi ... taka kolejność: leczenie antybiotykami, a potem dalsze badania, i pani wet to potwierdziła. Mam chorego kota.
Źródło: forum.miau.pl/viewtopic.php?t=1560


Temat: Rysio & Kicionek - glupie kryształy :( = nowa karma
100 , mocz wyglada prawie jak od jednego kota..ale u Kiciona jest lepszy , z dobrych wiadomosci po zrobieniu posiewu od bezpsordeniego do rozcienczenia bakterii, brak waleczkow, brak leukocytow, brak nablonkow...
Źródło: forum.miau.pl/viewtopic.php?t=13740


Temat: Żwirek Health Indicator ze wskaźnikiem zdrowia moczu
" />Witam mam fretkę z problemami urologicznymi (leukocyty i białko w moczu). W sklepie Animalia zamówiłam żwirek dla kota, który zmienia kolor w zależności od składu moczu. Na stronie piszą o tym: Nullodor żwirek dla kota z wskaźnikiem zdrowia. Nietypowy kolor żwirku oznacza konieczność wizyty u weterynarza! Nulldor Health Indicator to rewolucyjny żwirek, który monitoruje zdrowie Twojego kota. opis-produktu Mam pytanie czy...
Źródło: fretki.org.pl/forum_new/viewtopic.php?t=11155


Temat: Przewlekle chore gardło i migdałki
- pł.-poj. Leukocyty - 3-4 Erytrocyty 6-8 Śluz + Bakt.+ Morfologia i rozmaz (marzec 2008) RBC 4.04l HGB 7.9 HCT 0,384 MCV 95 MCH 1,96 MCHC 20,7 RDW 12,2 PLT 250 ... 16,4 g/l Total IgE 26,59 kUI/1 oprócz tego robiłam testy alergiczne: histamina 4/6 Derm.farinae 3/4 Pleśnie - Alternaria 2/3 Aspergillus+Penicill 2/4 sierść psa 1/2 kota 1/2 pyłki chwastów i krzewów 2/3...
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=2540


Temat: wyniki moczu kota, pomóżcie
witam, mój 10 letni kot kastrat;) od ok. 7 lat ma piasek w moczu. Tak przynajmniej mówił wet. Dwa razy ,,zatkał,, się, nie siusiał, ale dzięki karmie urinary wszystko wróciło do ... Do tego badanie przynajmniej raz w m-cu w domu poziomu cukru. Wynik 100-130. Wydaje mi się prawidłowy, potwierdza to wet. Przez ostatni rok tylko raz kot mał problemy z piaskiem. Nie ... podaję karmę na hillsa również dla cukrzyków. Polecił ją lekarz. Kot chętniej ja je. Obecnie waży 5,8 wcześniej przed wykryciem cukrzycy ważł nawet 7 kg. Czy taka waga jest ok? Wykonałam badanie moczu ale zupełnie się na tym nie znam, proszę o ocenę, równeiz Pana doktora. Będę wdzięczna za wszystkie uwagi, może ktoś z Was ma podobne doświadczenia? barwa zółta przejrzystosc klarowny cięzar 1.020 odczyn 7 azotyny, glukoza, ketony, bilrubina nieobecne białko opalescencja urobilinogen wzmożony osad moczu: nabłonki płaskie nieliczne erytrocyty: świeże 15-20 wpw, leukocyty 3-4 wpw inne: bakterie nieliczne, śluz obfity. proszę...
Źródło: krakvet.pl/forum/viewtopic.php?t=9756


Temat: Wyniki badania krwi
O czym moga świadczyć poniższe wyniki badani akrwi młodego ok. rocznego kota-znajdy, wychudzonego. HCT: 58,2 [%] RCB: 11,78 [10^3/UL] HGB: 15,5 [G/DL] WBC: 9,6 [10^3/UL] MCV: 49,4 [FL] MCHC: 26,8 [G/DL] ... w poj. granulocytach obojetnochłonnych ziarnistość toksyczna. Liczne mikrocyty. Niel. poikilocyty. Kreatynina 1,0 mg/dl mocznik: 80,5 mg/dl białko całkowite: 7,6 g/dl AST: 51,2 U/l ALT: 108,1 U/l Albuminy w surowicy 3,9 g.dl Ma niezidentyfikowaną gorączke, osłuchowo w porządku, gardło ok. Wyniki moczu: barwa:bursztynowa klarowność:zupelna glukoza: nb. bialko: 25 pH 7 ciężar wł. 1,015 bilirubina nb. urobilinogen: norm. ciałą ketonowe: nb. Bakterie nieliczne Erytrocyty świeże, 8-12 w polu widzenia leukocyty 3-5 w polu widzenia nabłonki płaskie pojedyncze. Proszę o konsultację. KOt dostaje Dalacin C 2,5 ml dwa razy dzinnie, essentiale forte 1 tabl., interferon.
Źródło: krakvet.pl/forum/viewtopic.php?t=4536


Temat: Leukocyty w moczu kota -Pytanie do Dr Jarka
Witam. Od około półtorej roku mój kot zaczął tracić na wadze. Wcześniej ważył 6 kg dzisiaj 3,8. Kot ma 13 lat, ma normalny apetyt, pije normalnie. W badaniu krwi w marcu 2009 wyszła leukopenia - 3,7 tys leukocytów we wrześniu 2009 3,8tys Reszta parametrów krwi była w normie. Stwierdzono małą odporność i na tym się skończyło. Nie zlecono badania moczu, nie zaordynowano żadnych leków. Z własnej inicjatywy podawałam mu Beta glukan. Obecne wyniki krwi mieszczą się w normie, leukocyty 10800. Dodatkowo zrobiłam badanie moczu: BADANIE OGÓLNE: Kolor - żółty Przezroczystość - przejrzysty Ciężar właściwy - 1,015 pH - 7 leukocyty - 500/ul (+++) azotyny - neg białko - neg cukier - neg ketony - neg urobillinogen -norm billirubina -neg erytrocyty - neg OSAD MOCZU: nabłonki płaskie - poj. co kilka p.w. leukocyty - nieliczne bakterie - pojedyńcze Proszę o interpretację wyników. Martwią mnie te 3 plusy przy leukocytach. Jak dalej postępować? Dodam jeszcze że kot...
Źródło: krakvet.pl/forum/viewtopic.php?t=11339


Temat: Do dr. Jarka-proszę o analizę badań moczu.
Panie doktorze proszę o analizę wyników ,wiem że jest coś nie tak,bo kotka posikuje gdzie się da . Barwa- c.żółta przejrzystość- mętna ciężar wł. 1,015 g/ml PH 8,0 leukocyty 500/ul azotyny nie wykryto białko 75,0mg/dl glukoza nie wykryto ciała ket. nie wykryto urobilinogen w normie bilirubina nie wykryto erytrocyty 250/ul+++++ OSAD nabłonki płaskie 0-1 w p. w leukocyty 1-6 w p .w...
Źródło: krakvet.pl/forum/viewtopic.php?t=10902


Temat: Wyniki ogólne moczu+kreatynina
Kot ostatnio robił siusiu 2 razy na dobę i w dość niewielkich ilościach. Nie zauważyłam, żeby sprawiało mu to ból, nie widać niepokoju czy zdenerwowania. Zrobiłam jednak badanie moczu i oto wyniki: Barwa: żółta Przejrzystość: niezupełna Oznaczenei z paska pH:6 Ciężar wł.: 1.025 Białko 25 mg/dl Glukoza: nb Bilirubina nb Urobilinogen w normie Ciaął ketonowe nb Azotyny nb Leukocyty 500/ul Erytrocyty nb Osad z mikroskpou Nabłonki płaskie pojedyncze w polu widzenia Leukocyty luźno zalegają pole widzenia Erttrocyty świeże i częściowo wyługowane 2-4 w polu widzenia Bakterie pojedyncze Biochemia Kreatynina w moczu 428.2 mg/dl Czy taka ilość kreatyniny w moczu powinna budzić niepokój? Czy warto w ogóle oznaczać kreatyninę w moczu? Czy to tylko infekcja/stan zapalny? Proszę o chociaż krótki komentarz do wyników. Bardzo dziękuje....
Źródło: krakvet.pl/forum/viewtopic.php?t=5150


Temat: Wyniki badania moczu kota - pH
Odebrałam własnie wyniki badania moczu mojego kastrata. Wszystko wydaje sie być w normie oprócz pH: barwa:bursztynowa klarowność: zupełna Glukoza: nb. Białko: 25 pH: 7 ciężar właściwy: 1.020 Urobilinogen: 1 Ciała ketonowe: nb. Bakterie: nb. Erytrocyty: nb. Leukocyty: 3-5 w polu widzenia Nabłonki płaskie pojedyncze Co może być przyczyną wysokiego pH i czym może ono grozić. Co można z tym zrobić? Pozdrawiam forumowiczów...
Źródło: krakvet.pl/forum/viewtopic.php?t=3852


Temat: Proszę o pilną odpowieź pana doktora!!!!!!!
Panie doktorze-to wyniki krwi i moczu mojego 4-letniego kastrata. Glukoza - 5,7 mmol/l Bilirubina - 3,5 umol/l Próba tymolowa - 0,2 j.Mac Lag AST - 1 U/l ALT - 32 U/l Mocznik - 6,7 mmol/l Kreatynina - 149 umol/l Mocz : żółty, mętny pH - 7,0 c.wł. - 1,020 białko - + cukier - (-) bilirubina - + ciała ketonowe - (-) leukocyty - + kryształy strubitowe - b. liczne wpw Jakie Pan poleca leczenie i jaką karmę na struwity z Krakvetu? Kot je tylko suche. dziękuje za pomoc
Źródło: krakvet.pl/forum/viewtopic.php?t=9182


Temat: Kiepskie wyniki-czy steryd potrzebny
Kot miał kiepskie wyniki badania moczu: przejrzystość lekko metny kolor słomkowy glukoza nieobecna bilirubina nieobecna ketony nieobecne ph 7,5 ciężar wł. 1.051 białko ślad urobilinogen 3,2 umol/l azotyny nieobecne leukocyty 4-8 ... mu dzisiaj badania krwi:mocznik 9, kreatynina 4.1 Kot dostał antybiotyk w zastrzyku,do tego przepisali mu państwo Hiconcil,Encorton i Furasemid.Do tego Hills s/d Mam w związku z tym pytanie.Dopiero w domu zerknęłam na receptę.Encorton to steryd.Czy jest on naprawdę w tym przypadku konieczny?A jeżeli tak,to dlaczego? Dodam ze kot to 14 miesięczny kastrat. Dziękuję za odpowiedź.
Źródło: krakvet.pl/forum/viewtopic.php?t=147


Temat: Wyniki krwi-proszę o komentarz
Mój wychodzący kot-kastrat mający 5 lat w niedzielę zaczął wymiotować i miał biegunkę. W poniedziałek dostał:Linco-sp, Tolfine, Dixosan,No-spe, we wtorek Linco-sp, Enroxil, Tolfine, Catosal. We wtorek mial zbadany mocz: Barwa:żółta Przejrzystość:lekko mętne pH 6 Cięzar własciwy: 1.020 Białko 75 glukoza nb Bilirubina nb Urobilinogen w normie Ciała ketonowe nb Azotyny nb Leukocyty 500 u/l Erytrocyty nb Osad: nabłonki płaskie-pojedyncze wpw leukocyty luźno ... Cerenie. Oto wyniki krwi: Morfologia: Leukocyty 12,2 x 10^3 uL Erytrocyty 7,14 x10^6 uL Henoglobina 10,2 g/dL Hematokryt 42,3 % MCV 59,2 fL MCH 14,3 pg MCHC 24,1 g/dL Anizocytoza erytrocytów 12 % Płytki krwi 179 x 10^3 uL Limfocyty 25% MID 10% Granulocyty obojętnochłonne 65% ALAT 48,23 U/L kreatynina 1,21 Mocznik 45,18 mg dL białko całkowite 7,79 g/dL Albumina 33,9 gL Prosze o krótki komentarz wyników. Kot jest osowiały, je, ale bez apetytu. Zwrócono nam uwagę na stosunek albumin do globulin ( FIP??) i kazano obserwować. Od środy nie wymiotuje, nie ma...
Źródło: krakvet.pl/forum/viewtopic.php?t=5545


Temat: zapalenie pęcherza proszę o pomoc pana Jarka
Moja 9 miesięczna kotka (jeszcze nie miała ruji) jest leczona od ubiegłego wtorku antybiotykiem. Objawy zapalenia było siusianie po dwa razy wchodziła do kuwety i za pół godziny godzine wracała oddajac mało moczu. Innych objawów nie miała i nie ma . Je normalnie, bawi sie , skacze. Wynik z moczu wskazywał wysokie leukocyty 2++ i białko oraz podwyższone PH. W poniedziałek robiłam badanie w laboratorium i wyszło PH obojętne oraz nieliczne bakterie, natomiast leukocytów i białek nie. Martwi mnie to ,ze ona dalej siusia rankiem po dwa razy natomiast po południu już normalnie....
Źródło: krakvet.pl/forum/viewtopic.php?t=10771


Temat: BIAŁKO W MOCZU
Zaszczepiłam kota w niedzielę. Dwie doby mniej więcej dochodził do siebie. Mało w tym czasie siusiał, kupkę zrobił wczoraj po parafinie. Wzięłam mu dziś mocz do badania-tak na wszelki wypadek. uczulona jestem... No i to są wyniki: Barwa:bursztynowa Klarowność: zupełna Glukoza: nb Białko: 75 pH 6 ciężar : 1.020 Bilirubina: nb. Urobilinogen: norm. Ciałą ketonowe nb Bakterie nb. Erytrocyty: świeże, 12-15 w polu widzenia Leukocyty: 3-5 w polu widzenia nabłonki płaskie: pojedyncze. Poleciałam do lecznicy, ale zamkniete. Poleciałam do drugiej: dostałam GINJAL na odkażanie. Czy to aby wystarczy? To białko mnie martwi...
Źródło: krakvet.pl/forum/viewtopic.php?t=4610


Temat: Kryształy w moczu, infekcja?
Kot zaczął posikiwać poza kuwetę. Złapałam mocz i oto wyniki: Barwa:żółta Przejrzystość: niezupełna Ciężar właściwy; 1,020g/l pH: 6,5 Azotyny: nieobecne Białko: 75 mg/dl Glukoza: nieobecna Ciała Ketonowe: 5 mg/dl Urobilinogen: prawidłowy Bilirubina: nb OSAD Nabłonki płaskie: nieliczne wpw Leukocyty: 15-20 wpw Erytrocyty: 35 wpw Pasma śluzu: dość liczne Składniki mineralne: kr. fosforanu amonowo-magnezowego nieliczne. Kot dostaje antybiotyk, za 10 dni mamy ponownie zbadać mocz. Martwią mnie trochę te kryształy... Nie ma bakterii w moczu, a on dostaje antybiotyk. Czy wyniki wskazują na infekcję?
Źródło: krakvet.pl/forum/viewtopic.php?t=10153


Temat: Pytanie do dr. Orła
okazało się ze jednak kocur jest chory po zbadaniu moczu wyniki wyszły nastepujące urobilinogen w normie bilirubina-neg ketony(+ -) białko slad leukocyty +++ c wł.1.o28 ph.7,5 osad nabłonki -nieliczne w.pw. leukocyty 5-8 w .pw. erytrocyty 15-20 w .pw wyług. wałeczki - nie znal skł.min.- b liczne struwity kot dostał antybiotyk i karmę eukanuba struvite urinary formula. kot nie mial roboinych innych banań czy powinien jeszcze miec jakies badania?? np krwi?? kontrolne badanie moczu ma po 7 dniach antybiotyku.
Źródło: krakvet.pl/forum/viewtopic.php?t=6081


Temat: normy badania moczu u kotka
Witam, udało mi się zrobić badania moczu ( w ludzkim laboratorium), podaję wyniki, aczkolwiek wydaje mi się, że nie są złe (oprócz pH) pH - 6.0 ciężar- 1.030 glukoza, ketony, bilirubina - negatywnie urobilinogen - norma (ludzka) białko - ślad azotyny - pozytywnie nabłonki - nieliczne leukocyty - 3-5 erytrocyty - 1-3 bakterie liczne Aktualnie kotka jest od tygodnia na Betamoxie (poprzedni...
Źródło: krakvet.pl/forum/viewtopic.php?t=11356


Temat: do dr Jarka - prosba o konsultacje wynikow
Widzę, że nie było odpowiedzi, więc sie dołączę, może tym razem dr Jarek zajrzy. Zaniosłam dzis mocz do badania, bo ostatnio w przeciagu 3 tyg dwa razy zaniepokoilo mnie zachowanie kota ... brzydkie barwa żółty PH 7,0 cieżar wł. 1,015 białko 33,8 mg/dl glukoza neg bilirubina neg urobilinogen neg ciała ketonowe neg azotyny neg leukocyty 3+ erytrocyty neg osad mikroskopowy nabłonki płaskie 6 wpw leukocyty 15 wpw erytrocyty sw. 6 wpw bakterie poj wpw pasma śluzu dosc liczne wpw Oczywiscie dzis jeszcze ide z wynikami do lekarza, ale chciałabym wiedzieć, co Pan dr. o...
Źródło: krakvet.pl/forum/viewtopic.php?t=12693


Temat: Boska Czworka - Leeloo :(
" />Oto, co znalazłam w sieci: NAJWAŻNIEJSZE DANE LABORATORYJNE KOTA Parametr Wartość Jednostka Erytrocyty 5,0-10,0 mln/mcl Hemoglobina (Hb) 8,0-17,0 g/100 ml Hematokryt (Hk) 25-45 % Trombocyty 180-400 tys/mcl Leukocyty 6-12 tys/mcl Mocznik 20-70 mg/100 ml Kreatynina do 1,6 mg/100 ml Białko całkowite 5,5-7,5 g/100 ml Bilirubina do 0,2 mg/100 ml Glukoza 55-130 mg/100 ml Sód (Na) 145-165 mmol/l=mval/l Potas (K) 3,0-5,0 mmol/l=mval/l ... GPT do 50 U/l LDH do 70 U/l CK do 80 U/l Czas protrombinowy 8-12 s (test Quicka) Odczyn opadania 20-40 mm/30 min krwinek (OB) (probówka Westergrena skośnie) HEMOGRAM KOTA Parametr Wartość w % Granulocyty Neutrofilne, o jądrze pałeczkowatym 0-4 Neutrofilne, o jądrze podzielonym 50-70 Eozynofilne 0-6 Bazofilne 0-1 Limfocyty 20-40 Monocyty 0-4 W moczu nie powinno być krwinek czerwonych (świadczą albo o przepuszczaniu krwinek przez kłębuszki nerkowe lub o jakimś krwawieniu z dróg moczowych), krwinek białych (świadczą o stanie zapalnym nerek, albo dróg moczowych), białka (też może świadczyć o przepuszczaniu dużych cząsteczek białka w kłębuszku), wałeczki najczęściej świadczą o uszkodzeniu nerek, nie powinno ich być w ogóle.
Źródło: forum.miau.pl/viewtopic.php?t=11378




 
Copyright 2006 MySite. Designed by Web Page Templates