bialko i leukocyty W moczu kota

Podobne
 
Blog perfectbitch

Temat: Samuel
" />Szkoda ze nie wrzucilas wynikow na Forum To bylo badanie tylko moczu? A wiec: Mocz ma miec odczyn lekko kwasny Barwa zolta Ciezar wlasciwy: ok. 1.060 - jest to w duzym stopniu zalezne od ilosci plynu ktory kot wypil i ilosci moczu, oraz czasu jego pobrania (poranny ma zwykle wiekszy ciezar niz wieczorny) Barwa - klarowna Urobilinogen - w normie Osad - mierny, stabilny Barwa piany - bezbarwna I w sumie to niewiele moze w nim byc... Nablonki wielokatne Leukocyty Nablonki okragle - jedynie pojedyncze w p/w lub wcale Moga sie zdarzyc erytrocyty, ale tez bardzo pojedyncze - a najlepiej wcale bo swiadcza o jakims krwawieniu. I tyle. Wszelkie krysztaly, ciala ketonowe, glukoza czy bialko - to rzeczy patologiczne. Podobnie jak bakterie. Mam...
殴r贸d艂o: forum.miau.pl/viewtopic.php?t=3332



Temat: podzi臋biony kot?
" />Wr贸ci艂y艣my z Kitk膮 z lecznicy. Wyniki badania moczu ma niedobre, na odr臋cznie napisanej kartce by艂o co艣 takiego (czyta艂a pani wet): "mocz na trzy plusy, bilirubina na trzy plusy, leukocyty na dwa plusy, bia艂ka nie ma, odczyn ...(tutaj nie pamietam zasadowy czy kwa艣ny - ale odwrotnie ni偶 ma zdrowy kot), cie偶ar w艂a艣ciwy w normie". By艂 antybiotyk w zastrzyku (nie zapamieta艂am nazwy), drugi ... taka kolejno艣膰: leczenie antybiotykami, a potem dalsze badania, i pani wet to potwierdzi艂a. Mam chorego kota.
殴r贸d艂o: forum.miau.pl/viewtopic.php?t=1560


Temat: Rysio & Kicionek - glupie kryszta艂y :( = nowa karma
100 , mocz wyglada prawie jak od jednego kota..ale u Kiciona jest lepszy , z dobrych wiadomosci po zrobieniu posiewu od bezpsordeniego do rozcienczenia bakterii, brak waleczkow, brak leukocytow, brak nablonkow...
殴r贸d艂o: forum.miau.pl/viewtopic.php?t=13740


Temat: 呕wirek Health Indicator ze wska藕nikiem zdrowia moczu
" />Witam mam fretk臋 z problemami urologicznymi (leukocyty i bia艂ko w moczu). W sklepie Animalia zam贸wi艂am 偶wirek dla kota, kt贸ry zmienia kolor w zale偶no艣ci od sk艂adu moczu. Na stronie pisz膮 o tym: Nullodor 偶wirek dla kota z wska藕nikiem zdrowia. Nietypowy kolor 偶wirku oznacza konieczno艣膰 wizyty u weterynarza! Nulldor Health Indicator to rewolucyjny 偶wirek, kt贸ry monitoruje zdrowie Twojego kota. opis-produktu Mam pytanie czy...
殴r贸d艂o: fretki.org.pl/forum_new/viewtopic.php?t=11155


Temat: Przewlekle chore gard艂o i migda艂ki
- p艂.-poj. Leukocyty - 3-4 Erytrocyty 6-8 艢luz + Bakt.+ Morfologia i rozmaz (marzec 2008) RBC 4.04l HGB 7.9 HCT 0,384 MCV 95 MCH 1,96 MCHC 20,7 RDW 12,2 PLT 250 ... 16,4 g/l Total IgE 26,59 kUI/1 opr贸cz tego robi艂am testy alergiczne: histamina 4/6 Derm.farinae 3/4 Ple艣nie - Alternaria 2/3 Aspergillus+Penicill 2/4 sier艣膰 psa 1/2 kota 1/2 py艂ki chwast贸w i krzew贸w 2/3...
殴r贸d艂o: commed.pl/viewtopic.php?t=2540


Temat: wyniki moczu kota, pom贸偶cie
witam, m贸j 10 letni kot kastrat;) od ok. 7 lat ma piasek w moczu. Tak przynajmniej m贸wi艂 wet. Dwa razy ,,zatka艂,, si臋, nie siusia艂, ale dzi臋ki karmie urinary wszystko wr贸ci艂o do ... Do tego badanie przynajmniej raz w m-cu w domu poziomu cukru. Wynik 100-130. Wydaje mi si臋 prawid艂owy, potwierdza to wet. Przez ostatni rok tylko raz kot ma艂 problemy z piaskiem. Nie ... podaj臋 karm臋 na hillsa r贸wnie偶 dla cukrzyk贸w. Poleci艂 j膮 lekarz. Kot ch臋tniej ja je. Obecnie wa偶y 5,8 wcze艣niej przed wykryciem cukrzycy wa偶艂 nawet 7 kg. Czy taka waga jest ok? Wykona艂am badanie moczu ale zupe艂nie si臋 na tym nie znam, prosz臋 o ocen臋, r贸wneiz Pana doktora. B臋d臋 wdzi臋czna za wszystkie uwagi, mo偶e kto艣 z Was ma podobne do艣wiadczenia? barwa z贸艂ta przejrzystosc klarowny ci臋zar 1.020 odczyn 7 azotyny, glukoza, ketony, bilrubina nieobecne bia艂ko opalescencja urobilinogen wzmo偶ony osad moczu: nab艂onki p艂askie nieliczne erytrocyty: 艣wie偶e 15-20 wpw, leukocyty 3-4 wpw inne: bakterie nieliczne, 艣luz obfity. prosz臋...
殴r贸d艂o: krakvet.pl/forum/viewtopic.php?t=9756


Temat: Wyniki badania krwi
O czym moga 艣wiadczy膰 poni偶sze wyniki badani akrwi m艂odego ok. rocznego kota-znajdy, wychudzonego. HCT: 58,2 [%] RCB: 11,78 [10^3/UL] HGB: 15,5 [G/DL] WBC: 9,6 [10^3/UL] MCV: 49,4 [FL] MCHC: 26,8 [G/DL] ... w poj. granulocytach obojetnoch艂onnych ziarnisto艣膰 toksyczna. Liczne mikrocyty. Niel. poikilocyty. Kreatynina 1,0 mg/dl mocznik: 80,5 mg/dl bia艂ko ca艂kowite: 7,6 g/dl AST: 51,2 U/l ALT: 108,1 U/l Albuminy w surowicy 3,9 g.dl Ma niezidentyfikowan膮 gor膮czke, os艂uchowo w porz膮dku, gard艂o ok. Wyniki moczu: barwa:bursztynowa klarowno艣膰:zupelna glukoza: nb. bialko: 25 pH 7 ci臋偶ar w艂. 1,015 bilirubina nb. urobilinogen: norm. cia艂膮 ketonowe: nb. Bakterie nieliczne Erytrocyty 艣wie偶e, 8-12 w polu widzenia leukocyty 3-5 w polu widzenia nab艂onki p艂askie pojedyncze. Prosz臋 o konsultacj臋. KOt dostaje Dalacin C 2,5 ml dwa razy dzinnie, essentiale forte 1 tabl., interferon.
殴r贸d艂o: krakvet.pl/forum/viewtopic.php?t=4536


Temat: Leukocyty w moczu kota -Pytanie do Dr Jarka
Witam. Od oko艂o p贸艂torej roku m贸j kot zacz膮艂 traci膰 na wadze. Wcze艣niej wa偶y艂 6 kg dzisiaj 3,8. Kot ma 13 lat, ma normalny apetyt, pije normalnie. W badaniu krwi w marcu 2009 wysz艂a leukopenia - 3,7 tys leukocyt贸w we wrze艣niu 2009 3,8tys Reszta parametr贸w krwi by艂a w normie. Stwierdzono ma艂膮 odporno艣膰 i na tym si臋 sko艅czy艂o. Nie zlecono badania moczu, nie zaordynowano 偶adnych lek贸w. Z w艂asnej inicjatywy podawa艂am mu Beta glukan. Obecne wyniki krwi mieszcz膮 si臋 w normie, leukocyty 10800. Dodatkowo zrobi艂am badanie moczu: BADANIE OG脫LNE: Kolor - 偶贸艂ty Przezroczysto艣膰 - przejrzysty Ci臋偶ar w艂a艣ciwy - 1,015 pH - 7 leukocyty - 500/ul (+++) azotyny - neg bia艂ko - neg cukier - neg ketony - neg urobillinogen -norm billirubina -neg erytrocyty - neg OSAD MOCZU: nab艂onki p艂askie - poj. co kilka p.w. leukocyty - nieliczne bakterie - pojedy艅cze Prosz臋 o interpretacj臋 wynik贸w. Martwi膮 mnie te 3 plusy przy leukocytach. Jak dalej post臋powa膰? Dodam jeszcze 偶e kot...
殴r贸d艂o: krakvet.pl/forum/viewtopic.php?t=11339


Temat: Do dr. Jarka-prosz臋 o analiz臋 bada艅 moczu.
Panie doktorze prosz臋 o analiz臋 wynik贸w ,wiem 偶e jest co艣 nie tak,bo kotka posikuje gdzie si臋 da . Barwa- c.偶贸艂ta przejrzysto艣膰- m臋tna ci臋偶ar w艂. 1,015 g/ml PH 8,0 leukocyty 500/ul azotyny nie wykryto bia艂ko 75,0mg/dl glukoza nie wykryto cia艂a ket. nie wykryto urobilinogen w normie bilirubina nie wykryto erytrocyty 250/ul+++++ OSAD nab艂onki p艂askie 0-1 w p. w leukocyty 1-6 w p .w...
殴r贸d艂o: krakvet.pl/forum/viewtopic.php?t=10902


Temat: Wyniki og贸lne moczu+kreatynina
Kot ostatnio robi艂 siusiu 2 razy na dob臋 i w do艣膰 niewielkich ilo艣ciach. Nie zauwa偶y艂am, 偶eby sprawia艂o mu to b贸l, nie wida膰 niepokoju czy zdenerwowania. Zrobi艂am jednak badanie moczu i oto wyniki: Barwa: 偶贸艂ta Przejrzysto艣膰: niezupe艂na Oznaczenei z paska pH:6 Ci臋偶ar w艂.: 1.025 Bia艂ko 25 mg/dl Glukoza: nb Bilirubina nb Urobilinogen w normie Cia膮艂 ketonowe nb Azotyny nb Leukocyty 500/ul Erytrocyty nb Osad z mikroskpou Nab艂onki p艂askie pojedyncze w polu widzenia Leukocyty lu藕no zalegaj膮 pole widzenia Erttrocyty 艣wie偶e i cz臋艣ciowo wy艂ugowane 2-4 w polu widzenia Bakterie pojedyncze Biochemia Kreatynina w moczu 428.2 mg/dl Czy taka ilo艣膰 kreatyniny w moczu powinna budzi膰 niepok贸j? Czy warto w og贸le oznacza膰 kreatynin臋 w moczu? Czy to tylko infekcja/stan zapalny? Prosz臋 o chocia偶 kr贸tki komentarz do wynik贸w. Bardzo dzi臋kuje....
殴r贸d艂o: krakvet.pl/forum/viewtopic.php?t=5150


Temat: Wyniki badania moczu kota - pH
Odebra艂am w艂asnie wyniki badania moczu mojego kastrata. Wszystko wydaje sie by膰 w normie opr贸cz pH: barwa:bursztynowa klarowno艣膰: zupe艂na Glukoza: nb. Bia艂ko: 25 pH: 7 ci臋偶ar w艂a艣ciwy: 1.020 Urobilinogen: 1 Cia艂a ketonowe: nb. Bakterie: nb. Erytrocyty: nb. Leukocyty: 3-5 w polu widzenia Nab艂onki p艂askie pojedyncze Co mo偶e by膰 przyczyn膮 wysokiego pH i czym mo偶e ono grozi膰. Co mo偶na z tym zrobi膰? Pozdrawiam forumowicz贸w...
殴r贸d艂o: krakvet.pl/forum/viewtopic.php?t=3852


Temat: Prosz臋 o piln膮 odpowie藕 pana doktora!!!!!!!
Panie doktorze-to wyniki krwi i moczu mojego 4-letniego kastrata. Glukoza - 5,7 mmol/l Bilirubina - 3,5 umol/l Pr贸ba tymolowa - 0,2 j.Mac Lag AST - 1 U/l ALT - 32 U/l Mocznik - 6,7 mmol/l Kreatynina - 149 umol/l Mocz : 偶贸艂ty, m臋tny pH - 7,0 c.w艂. - 1,020 bia艂ko - + cukier - (-) bilirubina - + cia艂a ketonowe - (-) leukocyty - + kryszta艂y strubitowe - b. liczne wpw Jakie Pan poleca leczenie i jak膮 karm臋 na struwity z Krakvetu? Kot je tylko suche. dzi臋kuje za pomoc
殴r贸d艂o: krakvet.pl/forum/viewtopic.php?t=9182


Temat: Kiepskie wyniki-czy steryd potrzebny
Kot mia艂 kiepskie wyniki badania moczu: przejrzysto艣膰 lekko metny kolor s艂omkowy glukoza nieobecna bilirubina nieobecna ketony nieobecne ph 7,5 ci臋偶ar w艂. 1.051 bia艂ko 艣lad urobilinogen 3,2 umol/l azotyny nieobecne leukocyty 4-8 ... mu dzisiaj badania krwi:mocznik 9, kreatynina 4.1 Kot dosta艂 antybiotyk w zastrzyku,do tego przepisali mu pa艅stwo Hiconcil,Encorton i Furasemid.Do tego Hills s/d Mam w zwi膮zku z tym pytanie.Dopiero w domu zerkn臋艂am na recept臋.Encorton to steryd.Czy jest on naprawd臋 w tym przypadku konieczny?A je偶eli tak,to dlaczego? Dodam ze kot to 14 miesi臋czny kastrat. Dzi臋kuj臋 za odpowied藕.
殴r贸d艂o: krakvet.pl/forum/viewtopic.php?t=147


Temat: Wyniki krwi-prosz臋 o komentarz
M贸j wychodz膮cy kot-kastrat maj膮cy 5 lat w niedziel臋 zacz膮艂 wymiotowa膰 i mia艂 biegunk臋. W poniedzia艂ek dosta艂:Linco-sp, Tolfine, Dixosan,No-spe, we wtorek Linco-sp, Enroxil, Tolfine, Catosal. We wtorek mial zbadany mocz: Barwa:偶贸艂ta Przejrzysto艣膰:lekko m臋tne pH 6 Ci臋zar w艂asciwy: 1.020 Bia艂ko 75 glukoza nb Bilirubina nb Urobilinogen w normie Cia艂a ketonowe nb Azotyny nb Leukocyty 500 u/l Erytrocyty nb Osad: nab艂onki p艂askie-pojedyncze wpw leukocyty lu藕no ... Cerenie. Oto wyniki krwi: Morfologia: Leukocyty 12,2 x 10^3 uL Erytrocyty 7,14 x10^6 uL Henoglobina 10,2 g/dL Hematokryt 42,3 % MCV 59,2 fL MCH 14,3 pg MCHC 24,1 g/dL Anizocytoza erytrocyt贸w 12 % P艂ytki krwi 179 x 10^3 uL Limfocyty 25% MID 10% Granulocyty oboj臋tnoch艂onne 65% ALAT 48,23 U/L kreatynina 1,21 Mocznik 45,18 mg dL bia艂ko ca艂kowite 7,79 g/dL Albumina 33,9 gL Prosze o kr贸tki komentarz wynik贸w. Kot jest osowia艂y, je, ale bez apetytu. Zwr贸cono nam uwag臋 na stosunek albumin do globulin ( FIP??) i kazano obserwowa膰. Od 艣rody nie wymiotuje, nie ma...
殴r贸d艂o: krakvet.pl/forum/viewtopic.php?t=5545


Temat: zapalenie p臋cherza prosz臋 o pomoc pana Jarka
Moja 9 miesi臋czna kotka (jeszcze nie mia艂a ruji) jest leczona od ubieg艂ego wtorku antybiotykiem. Objawy zapalenia by艂o siusianie po dwa razy wchodzi艂a do kuwety i za p贸艂 godziny godzine wraca艂a oddajac ma艂o moczu. Innych objaw贸w nie mia艂a i nie ma . Je normalnie, bawi sie , skacze. Wynik z moczu wskazywa艂 wysokie leukocyty 2++ i bia艂ko oraz podwy偶szone PH. W poniedzia艂ek robi艂am badanie w laboratorium i wysz艂o PH oboj臋tne oraz nieliczne bakterie, natomiast leukocyt贸w i bia艂ek nie. Martwi mnie to ,ze ona dalej siusia rankiem po dwa razy natomiast po po艂udniu ju偶 normalnie....
殴r贸d艂o: krakvet.pl/forum/viewtopic.php?t=10771


Temat: BIA艁KO W MOCZU
Zaszczepi艂am kota w niedziel臋. Dwie doby mniej wi臋cej dochodzi艂 do siebie. Ma艂o w tym czasie siusia艂, kupk臋 zrobi艂 wczoraj po parafinie. Wzi臋艂am mu dzi艣 mocz do badania-tak na wszelki wypadek. uczulona jestem... No i to s膮 wyniki: Barwa:bursztynowa Klarowno艣膰: zupe艂na Glukoza: nb Bia艂ko: 75 pH 6 ci臋偶ar : 1.020 Bilirubina: nb. Urobilinogen: norm. Cia艂膮 ketonowe nb Bakterie nb. Erytrocyty: 艣wie偶e, 12-15 w polu widzenia Leukocyty: 3-5 w polu widzenia nab艂onki p艂askie: pojedyncze. Polecia艂am do lecznicy, ale zamkniete. Polecia艂am do drugiej: dosta艂am GINJAL na odka偶anie. Czy to aby wystarczy? To bia艂ko mnie martwi...
殴r贸d艂o: krakvet.pl/forum/viewtopic.php?t=4610


Temat: Kryszta艂y w moczu, infekcja?
Kot zacz膮艂 posikiwa膰 poza kuwet臋. Z艂apa艂am mocz i oto wyniki: Barwa:偶贸艂ta Przejrzysto艣膰: niezupe艂na Ci臋偶ar w艂a艣ciwy; 1,020g/l pH: 6,5 Azotyny: nieobecne Bia艂ko: 75 mg/dl Glukoza: nieobecna Cia艂a Ketonowe: 5 mg/dl Urobilinogen: prawid艂owy Bilirubina: nb OSAD Nab艂onki p艂askie: nieliczne wpw Leukocyty: 15-20 wpw Erytrocyty: 35 wpw Pasma 艣luzu: do艣膰 liczne Sk艂adniki mineralne: kr. fosforanu amonowo-magnezowego nieliczne. Kot dostaje antybiotyk, za 10 dni mamy ponownie zbada膰 mocz. Martwi膮 mnie troch臋 te kryszta艂y... Nie ma bakterii w moczu, a on dostaje antybiotyk. Czy wyniki wskazuj膮 na infekcj臋?
殴r贸d艂o: krakvet.pl/forum/viewtopic.php?t=10153


Temat: Pytanie do dr. Or艂a
okaza艂o si臋 ze jednak kocur jest chory po zbadaniu moczu wyniki wysz艂y nastepuj膮ce urobilinogen w normie bilirubina-neg ketony(+ -) bia艂ko slad leukocyty +++ c w艂.1.o28 ph.7,5 osad nab艂onki -nieliczne w.pw. leukocyty 5-8 w .pw. erytrocyty 15-20 w .pw wy艂ug. wa艂eczki - nie znal sk艂.min.- b liczne struwity kot dosta艂 antybiotyk i karm臋 eukanuba struvite urinary formula. kot nie mial roboinych innych bana艅 czy powinien jeszcze miec jakies badania?? np krwi?? kontrolne badanie moczu ma po 7 dniach antybiotyku.
殴r贸d艂o: krakvet.pl/forum/viewtopic.php?t=6081


Temat: normy badania moczu u kotka
Witam, uda艂o mi si臋 zrobi膰 badania moczu ( w ludzkim laboratorium), podaj臋 wyniki, aczkolwiek wydaje mi si臋, 偶e nie s膮 z艂e (opr贸cz pH) pH - 6.0 ci臋偶ar- 1.030 glukoza, ketony, bilirubina - negatywnie urobilinogen - norma (ludzka) bia艂ko - 艣lad azotyny - pozytywnie nab艂onki - nieliczne leukocyty - 3-5 erytrocyty - 1-3 bakterie liczne Aktualnie kotka jest od tygodnia na Betamoxie (poprzedni...
殴r贸d艂o: krakvet.pl/forum/viewtopic.php?t=11356


Temat: do dr Jarka - prosba o konsultacje wynikow
Widz臋, 偶e nie by艂o odpowiedzi, wi臋c sie do艂膮cz臋, mo偶e tym razem dr Jarek zajrzy. Zanios艂am dzis mocz do badania, bo ostatnio w przeciagu 3 tyg dwa razy zaniepokoilo mnie zachowanie kota ... brzydkie barwa 偶贸艂ty PH 7,0 cie偶ar w艂. 1,015 bia艂ko 33,8 mg/dl glukoza neg bilirubina neg urobilinogen neg cia艂a ketonowe neg azotyny neg leukocyty 3+ erytrocyty neg osad mikroskopowy nab艂onki p艂askie 6 wpw leukocyty 15 wpw erytrocyty sw. 6 wpw bakterie poj wpw pasma 艣luzu dosc liczne wpw Oczywiscie dzis jeszcze ide z wynikami do lekarza, ale chcia艂abym wiedzie膰, co Pan dr. o...
殴r贸d艂o: krakvet.pl/forum/viewtopic.php?t=12693


Temat: Boska Czworka - Leeloo :(
" />Oto, co znalaz艂am w sieci: NAJWA呕NIEJSZE DANE LABORATORYJNE KOTA Parametr Warto艣膰 Jednostka Erytrocyty 5,0-10,0 mln/mcl Hemoglobina (Hb) 8,0-17,0 g/100 ml Hematokryt (Hk) 25-45 % Trombocyty 180-400 tys/mcl Leukocyty 6-12 tys/mcl Mocznik 20-70 mg/100 ml Kreatynina do 1,6 mg/100 ml Bia艂ko ca艂kowite 5,5-7,5 g/100 ml Bilirubina do 0,2 mg/100 ml Glukoza 55-130 mg/100 ml S贸d (Na) 145-165 mmol/l=mval/l Potas (K) 3,0-5,0 mmol/l=mval/l ... GPT do 50 U/l LDH do 70 U/l CK do 80 U/l Czas protrombinowy 8-12 s (test Quicka) Odczyn opadania 20-40 mm/30 min krwinek (OB) (prob贸wka Westergrena sko艣nie) HEMOGRAM KOTA Parametr Warto艣膰 w % Granulocyty Neutrofilne, o j膮drze pa艂eczkowatym 0-4 Neutrofilne, o j膮drze podzielonym 50-70 Eozynofilne 0-6 Bazofilne 0-1 Limfocyty 20-40 Monocyty 0-4 W moczu nie powinno by膰 krwinek czerwonych (艣wiadcz膮 albo o przepuszczaniu krwinek przez k艂臋buszki nerkowe lub o jakim艣 krwawieniu z dr贸g moczowych), krwinek bia艂ych (艣wiadcz膮 o stanie zapalnym nerek, albo dr贸g moczowych), bia艂ka (te偶 mo偶e 艣wiadczy膰 o przepuszczaniu du偶ych cz膮steczek bia艂ka w k艂臋buszku), wa艂eczki najcz臋艣ciej 艣wiadcz膮 o uszkodzeniu nerek, nie powinno ich by膰 w og贸le.
殴r贸d艂o: forum.miau.pl/viewtopic.php?t=11378




 
Copyright 2006 MySite. Designed by Web Page Templates